LowaGeen Compromis

Nr. 1 op gebied van Kwaliteit, Comfort, en Functionaliteit

Lowa is niet tevreden met tweede keus. Om deze biedt Lowa haar klanten alleen de beste kwaliteit. Dit begint met de gebruikte materialen en eindigt met de afgewerkte schoen.

De inzet van onze professionele schoenmakers en de ervaring om een perfecte schoen te construeren, komen terug in elk stadium van de productontwikkeling. En ook de service rondom onze producten dragen deze hoge kwaliteitseisen.

Mountain Tour
Optimale functionaliteit
Trittsicherheit
Goede grip

Optimaal comfort en zekerheid

Lowa's missie is het leveren van een zo hoog mogelijke kwaliteit. Hun producten garanderen een supergoed comfort en zijn veilig in gebruik. Absolute precisie in design en engineering zijn belangrijk voor een goede grip en optimale functionaliteit tijdens het klimmen en wandelen. Lowa neemt deze punten zeer serieus als leidend onderdeel van onze filosofie, die het vertrouwen van haar klanten in hun dienstverlening garandeert. En dat is waarom ze geen compromissen sluiten!

    

Het Leer

Het belangrijkste materiaal voor de productie van schoenen, het leer, wordt stabiel en duurzaam gemaakt met looien. De voordelen van leer zijn de duurzaamheid en slijtvastheid, terwijl het ook flexibel en een beetje elastisch blijft en haar vorm behoudt ondanks buigen en vouwen. Plus dat het, afhankelijk van de behandeling, ook een zekere hoeveelheid waterdamp kan opnemen. Daarnaast kan het tijdens het looiproces waterdicht worden gemaakt dankzij een speciale impregnatie, de zogenaamde hydrofobische behandeling. 
De looimiddelen worden stevig verbonden met de vezels van ons leer van hoge kwaliteit. Onze looierijen produceren hun leer zo milieuvriendelijk mogelijk en ieder heeft zijn eigen waterzuiveringsinstallatie.

LOWA gebruikt alleen speciaal geselecteerde koeienhuiden uit Europa. Deze zijn uiteraard vrij van verontreinigende stoffen.
 

De Leertypes

Gebaseerd op hun gewenst gebruik wordt leer op verschillende manieren onderscheiden, zoals bijvoorbeeld:

  • Glad leer - Bovenste lagen van de huid, niet zo krasbestendig.
  • Nubuck leer - Bovenste lagen van de huid, licht geborsteld, redelijk krasbestendig en stabiel. Ideaal voor trekkingschoenen.
  • Suède leer of splitleer - Middelste lagen van de huid, zichtbare nerven, zeer duurzaam, redelijk krasbestendig maar minder scheurbestendig.
  •  "Roughout" ("Hunting") leer - Zeer duurzaam oppervlak met een stabiele achterzijde, optimaal voor alpine schoenen.

Onbehandelde koeienhuiden zijn ongeveer 6 tot 8 mm dik en moeten daarom worden gespleten. Gedurende het looiproces wordt besloten waar het splijten wordt gedaan - of het nu een dikkere volnerf leer moet worden en een dunne splitleer of andersom.
 

Het Stansen

Net zoals gebeurt bij het bakken van koekjes drukt een pers - hydraulisch in dit geval - een patroonsnijder door het leer. Een patroonsnijder is nodig voor elk deel van het schoeisel. Vitaal voor de kwaliteit van het schoeisel is daarbij de plek waar de patroonsnijder wordt geplaatst op de verschillende delen van het leer, gebaseerd op diens structuur en flexibiliteit. Dit wordt ook wel het stansen van patroondelen genoemd. 

Het Naaien

Nadat de leerdelen zijn uit gestanst moeten ze zeer nauwkeurig aan elkaar worden genaaid met een zeer krachtige naaimachine. De naden van een GORE-TEX® schoen moeten ook strak afgesloten worden met tape, nadat de delen aan elkaar genaaid zijn.


 

Lijm en aansnoerpunten

Bij LOWA garandeert een exclusief spray-on lijmproces dat de poriën van het materiaal voor het transport van vocht naar buiten de schoenen netjes open blijven. Het fixeren van de verschillende metalen oogjes en haakjes wordt gedaan met een speciale klinkmachine.


 

De Leesten

Een leest is een voetvormig stuk hout of plastic waarop een schoen wordt gemaakt. De schoen (of de bovenkant daarvan) worden letterlijk gevormd over de leest om de gebruiks- of bedrijfsspecifieke eigenschappen van de schoen te verkrijgen in de schoen of laars die kenmerkend zijn voor de pasvorm. Voor elk type schoeisel is er een speciale leest die is ontworpen volgens specifieke eisen en verwachtingen. Damesschoeisel heeft uiteraard haar eigen speciale LOWA damesleest.


 

Het Zwicken

Het vormen van de schacht (het bovenste deel van de schoen of laars) is het moeilijke proces van het vormen van het leer en het vervolgens plaatsen op de leest. Tegenwoordig doen zware machines het werk van het over de leest trekken van de leren schacht tot deze stevig en goed is gepositioneerd. 
De tangen van de leestmachines trekken vervolgens de onderste rand van de upper volledig naar de onderkant van de vorm/leest, zodat de upper vastgemaakt kan worden op de tussenzool. De buitenzool wordt later op dezelfde binnenzool geplaatst.

 

De Stootrand

Een typisch kwaliteitskenmerk van LOWA is de rubberen beschermende zijkant of stootrand die apart wordt gemonteerd. Deze omringende rubberen strip beschermt het leer tegen vocht en beschadiging tijdens het lopen. 

De Zolen

LOWA maakt bijna alleen maar gebruik van Rubberzolen, rubberen zolen die meestal zijn voorzien van dempende tussenzool of polyurethaan (PU) foam. Niet alleen de onderzijde van de schacht, maar ook de zool moet uitgebreid worden voorbehandeld, voordat deze samen kunnen worden gevulkaniseerd met een pneumatische pers. Direct na de bevestiging worden de verbindingen behandeld in een koelcel.
 

De leest verwijderen

De leest, welke het product diens vorm heeft gegeven tijdens het productieproces, wordt dan uit het voltooide schoeisel getrokken. Tot enkele jaren geleden werd dit nog met de hand gedaan. Tegenwoordig nemen zware machines deze taak over.


 

De Afwerking

Tijdens de laatste kwaliteitscontrole krijgt alle schoeisel een finishing touch. Veters worden dan geregen, binnenzolen geplaatst en productlabels worden bevestigd voordat de schoenen in een doos worden verpakt. 

Het Versturen

De schoenen worden opgeslagen in het LOWA warehouse en van daaruit verzonden naar de distributeurs wereldwijd.

1923

Opgericht door Lorenz Wagner

De geschiedenis van LOWA begint in 1923 in het Duitse dorp Jetzendorf. Johann Wagner was de schoenmaker van het dorp en hij werd geholpen door zijn zonen Lorenz, Hans en Adolf. Uiteindelijk start LOrenz WAgner LOWA in het zuid Duitse Jetzendorf bij München. Het succes begint met de productie van bergschoenen. De hoge kwaliteit van het geheel met de hand vervaardigd "dubbel gestikt" - een productiemethode uit de bergen - eind jaren twintig, is de eerste uitbreiding van het bedrijf vereist

Fabrikgebäude 1930

1930/31

Het eerste fabrieksgebouw wordt gebouwd. Met bergschoenen voor Berg-jagers en geveterde skischoenen worden de grondvesten gelegd voor de verdere toekomst. Sepp Lederer was in die tijd een leerjongen.

1949/50

In de Korea crises stijgen de materiaal prijzen met 50%, Leer wordt een specialty good. Om überhaupt nog te kunnen werken moest LOWA materiaal duurder inkopen. 
In de tijd van de wereldwijde economische recessie was het mogelijk om machines van schoenmakers die failliet waren gegaan voor een schijntje te kopen. Sommige aankopen konden alleen gedaan worden met het extra inkomen dat de familie verdiende met het maken van muziek, wat ze allemaal even goed konden.

1953

Lorenz Wagner sterft.

1955

De tweede Generatie

Dan gaat de tweede generatie verder: Wagners dochter Berti en haar Mann Josef ("Sepp") Lederer nemen de firma over en bouwen de onderneming verder uit.

1970

Nieuwe Technologiën

De snelle opkomst in de Kunststof-Technologie zet de innovatie aan het werk. De eerste Polyuretaan-Spuitmal wordt in bedrijf genomen. Op de werkvloer zijn de eerste Vulka-Solen een baanbrekende nieuwigheid: zij bieden 100%bescherming tegen water, isoleren uitstekend en zijn vormvast.

1972

Met het "Air"-Systeem, zet LOWA een nieuwe trend bij de skischoenen op het gebied van pasvorm.

1977

De groei van de onderneming maakt uitbreiding noodzakelijk. Er worden twee nieuwe fabriekshallen gebouwd. 

1982

De schoen, LOWA "Trekker" komt op de markt en daarmee ontstaat de geboorte van de trekkingschoen.

1988

Continuïteit en Verandering

Sepp Lederer geeft de leiding over aan zijn zoon Stefan Lederer, die onder andere de LOWA Street Trekker ontwikkeld heeft.

1992

Werner Riethmann wordt algemeen directeur van LOWA.

1993

De Italiaanse Tecnica group, die ook de firma's Dolomite, Nordica, Rollerblade en Blizzard in de portefeuille heeft, neemt LOWA over. LOWA Skischoenen worden nu bij het moederbedrijf in Italië geproduceerd.

Hoofdzetel Duitsland

In Jetzendorf blijft de productie-standaard in Duitsland en ook het management en productontwikkeling. Bergschoenen en de Trekkingschoenen worden in Jetzendorf vervaardigd.

hoofdkantoor en magazijn van Nordica

1995

Invoering van de lichtgewicht schoenen, de voorloper van de huidige multifunctionele ATC.

1996

Het kantoor en magazijn gebouwworden verder uitgebreid.

Hoofdkantoor en magazijn

2000

Een grote mijlpaal is bereikt. Met innovatieve producten en top kwaliteit "Made in Germany" produceert en verkoopt LOWA meer dan een miljoen schoenen per jaar. LOWA is een gevestigd merk in de grote Europese schoenen vakhandel. 

2003

LOWA viert zijn 80-jarig bestaan. De traditionele schoenmaker is met afstand goot werkverschaffer in Jetzendorf en de onderneming blijft zich inzetten voor de productie in Duitsland en zijn hoofdkwartier, waar het bedrijf 80 jaar geleden werd opgericht.

2010

Historische mijlpaal

Een belangrijke vervolgstap voor LOWA. LOWA verkoopt in een jaar meer dan 2 miljoen paar schoenen. Het bedrijf schrijft een nieuw hoofdstuk van zijn indrukwekkende staat van dienst en verstevigt zijn positie als een belangrijke partner voor de handel wereldwijd.

Vandaag de dag

LOWA is Marktleider in de Duitstalige landen en de Benelux-landen en breidt zijn belang in de belangrijkste exportmarkten van Noord-Amerika, Azië en Oost-Europa uit. De strategie 100% van de schoenen te produceren in Duitsland en Europa, en Jetzendorf op de kaart te zetten blijkt een succesvol formule. De klanten waarderen de combinatie van traditie en innovatie en waarderen de functionaliteit, kwaliteit en pasvorm van LOWA Schoenen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »